
Flytta till övriga Europa
Flytta till värme, livsglädje och ett rikare vardagsliv – var du än vill bo i Europa. Här får du all hjälp du behöver för att planera din utlandsflytt, tryggt, smidigt och utan krångel.
Låt oss guida dig hela vägen
Att flytta utomlands inom Europa är för många ett steg mot mer sol, livskvalitet och frihet – men det finns också mycket att tänka på. Här får du allt du behöver för att planera din flytt på ett tryggt, smidigt och inspirerande sätt.
Bo och leva utomlands
Att bo utomlands i Europa är mer än ett miljöombyte – det är ett val av livsstil. Många som flyttar uppskattar den ökade livskvaliteten, närheten till nya kulturer och ett klimat som ofta bjuder på fler soltimmar och ett mer aktivt uteliv året om.
Levnadskostnaderna är i flera länder lägre än i Sverige, och du hittar allt från pulserande storstäder till lantliga idyller där tiden rör sig lite långsammare. Oavsett om du drömmer om ett liv vid havet, på landet eller mitt i en historisk stad – Europa har en plats som passar just dig.
Vanliga frågor om att utomlands
-
För att flytta utomlands bör du börja med att planera flytten i god tid. Ta reda på reglerna i landet du ska flytta till, inklusive visumkrav, försäkring, bostad och eventuell anmälan till myndigheter. Du bör även meddela Skatteverket om du planerar att bo utomlands i över ett år. Många anlitar en flyttfirma med erfarenhet av utlandsflytt för att göra processen enklare och tryggare.
-
Det beror på dina behov och livsstil. Populära länder bland svenskar är Spanien, Portugal, Italien och Tyskland – tack vare klimat, kultur och livskvalitet. Spanien och Portugal lockar med värme och lägre levnadskostnader, medan Tyskland och Italien erbjuder bra samhällsservice, mat och kultur. Fundera på vad som är viktigast för dig – t.ex. väder, närhet till Sverige, språk eller prisnivå.
-
Om du planerar att bo utomlands i mer än ett år ska du enligt svensk lag anmäla flytt till Skatteverket och skriva ut dig från Sverige. Du kan alltså inte vara folkbokförd i Sverige om du stadigvarande bor i ett annat land. Kortare vistelser, till exempel utomlands i mindre än ett år, kräver ingen avanmälan – men det är viktigt att din verkliga bosättning speglas korrekt.
-
Du behåller din inkomstpension och premiepension även om du flyttar utomlands. Däremot kan vissa delar av garantipensionen och bostadstillägget påverkas eller försvinna helt, beroende på vilket land du flyttar till. Flyttar du till ett EU- eller EES-land får du ofta behålla större delar än vid flytt utanför EU. Kontakta Pensionsmyndigheten för en individuell bedömning innan du flyttar.
Så går flytten till –
steg för steg
1.
Fyll i dina uppgifter
Beskriv din flytt – var, när och hur.
Det kostar inget att jämföra. Du får svar inom 24 timmar – utan bindning.
2.
Jämför offerter
Få upp till 5 offerter – du väljer
Du får upp till fem kostnadsfria offerter från flyttfirmor med kollektivavtal och minst 4,5 i betyg.
3.
Boka när du är redo
Jämför i lugn och ro.
Vi finns här för dig före, under och efter flytten. Tryggt, enkelt och professionellt. Boka utlandsflytten när du är redo.
Vad kostar det att flytta utomlands?
Priset för en utlandsflytt varierar beroende på hur mycket bohag du har, hur långt du ska flytta och vilka tillval du väljer – till exempel packhjälp eller magasinering. Du får enkelt en uppfattning om priset genom att fylla i en offertförfrågan. Det är helt kostnadsfritt.
Fyll i formuläret och få upp till fem kostnadsfria flyttofferter.